Choroba Hashimoto, będąca autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy, dotyka wielu osób na całym świecie. Przy tej jednostce chorobowej układ immunologiczny atakuje własne komórki tarczycy, powodując zapalenie i stopniowy spadek produkcji hormonów tarczycy. W obliczu tej diagnozy, pacjenci często szukają sposobów na złagodzenie objawów i poprawę stanu zdrowia. Jednym z popularnych nurtów w tej dziedzinie jest eliminacja glutenu z diety. Jednak czy jest to naprawdę uzasadnione?

Gluten, białko obecne głównie w produktach zbożowych, odgrywa istotną rolę w diecie wielu osób. Jednakże, coraz częściej zastanawiamy się, czy jego eliminacja może przynieść korzyści dla osób cierpiących na chorobę Hashimoto. Istnieje przekonanie, że gluten może być szkodliwy dla osób z Hashimoto, ponieważ może wywołać stan zapalny i pogorszyć funkcjonowanie tarczycy. Jednakże, według najnowszych badań, brak jednoznacznych dowodów na to, że gluten ma istotny wpływ na przebieg choroby Hashimoto u wszystkich pacjentów.

Choroby autoimmunologiczne tarczycy mogą współwystępować z celiakią. W świetle obecnych badań stosowanie diety bezglutenowej jest uzasadnione wyłącznie u chorych z rozpoznaną celiakią. Samo potwierdzenie autoimmunologicznego przewlekłego zapalenia tarczycy i obecność przeciwciał anty- -TPO nie stanowi wskazania do eliminacji glutenu z diety. Jedynie pacjenci z celiakią i współistniejącą chorobą Hashimoto mogą odnieść korzyści ze stosowania diety bezglutenowej. Warto zauważyć, że zalecane jest prowadzenie diagnostyki w kierunku celiakii w grupie chorych z autoimmunoogiczną chorobą tarczycy.

Warto również zdawać sobie sprawę z potencjalnych negatywnych skutków eliminacji glutenu z diety. Produkty bezglutenowe mogą być uboższe w niektóre składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały, co może prowadzić do niedoborów pokarmowych.

Co więcej, stosowanie diety bezglutenowej może być kosztowne i wymagać dodatkowego nakładu pracy, aby znaleźć odpowiednie zamienniki dla produktów zawierających gluten.

W świetle powyższych faktów, przed podjęciem decyzji o eliminacji glutenu z diety przy Hashimoto, zaleca się konsultację z lekarzem lub dietetykiem. Badania pokazują, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, dlatego warto indywidualnie ocenić, czy taka dieta przyniesie rzeczywiste korzyści dla danej osoby.

Podsumowanie

Dieta bezglutenowa przy Hashimoto może być skuteczna tylko u niektórych pacjentów, dlatego warto konsultować się z profesjonalistami i podejmować świadome decyzje dotyczące swojego zdrowia. Jeśli zastanawiasz się nad wprowadzeniem zmian w swojej diecie, aby poprawić stan zdrowia przy chorobie Hashimoto, zapraszamy do skorzystania z naszej specjalnie opracowanej diety Hashimoto.

bibliografia

  1. Florczyk I., Florczyk M. Junik R.: Dieta bezglutenowa a choroba Hashimoto – obecny stan wiedzy. Via Medica 2018.
  2. Ratajczak A. E., Moszak M. Grzymisławski M.: Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2017.
  3. Jurczak-Amroziewicz R.: Istotne składniki odżywcze w diecie osób z chorobą Hashimoto. Acta Salutem Scientiae 2019.

Podobne wpisy